UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Projekt “Zdravlje na prvom mjestu”

Projekt “Zdravlje na prvom mjestu” sufinanciran je sredstvima Grada Koprivnice iz projekta “Zdravi grad” u iznosu od 6.500,00 kuna, a bio je namijenjen članovima Udruge svih dobnih skupina, u svrhu poboljšanja zdravlja i unapređenja kvalitete života.

Projektom su planirane tri glavne projektne aktivnosti. Prva aktivnost su bile dvije radionice s predavanjima na temu zdravog načina života i prevencije stresa tijekom kojih su se korisnici osvijestiti o potrebi bavljenja sportom i rekreacijom, kvalitetnim korištenjem slobodnog vremena te konzumiranja zdrave prehrane u svrhu poboljšanja kvalitete života i sprečavanja daljnjeg oštećenja vida i stresnih situacija. Radionice su održane 04. i 27. svibnja, a izvoditeljica je bila patronažna sestra Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Nakon radionice članovi su s pratnjom posjetili gradske bazene “Cerine” gdje su provodili plivanje i vježbe u vodi. To je bila druga planirana aktivnost projekta.

Treće aktivnost je bilo jednodnevno edukacijsko putovanje koje je održano 28. srpnja u Varaždinske Toplice za 25 članova Udruge s njihovom pratnjom. Tijekom tog putovanja članove se usmjeravalo na bavljenje fizičkom aktivnošću. Prijepodne članovi su proveli u kretanju i šetnji, te razgledavanju Varaždinskih Toplica sa stručnim vodičem. Nakon toga, poslijepodne je bilo organizirano za posjet samim toplicama i bazenima i nastavku tjelesne aktivnosti u vodi. Korištenjem bazena, plivanjem, različitim sportovima i rekreacijom u vodi korisnici su na kvalitetan način poboljšali svoje fizičko i psihičko zdravlje, a u isto vrijeme se integrirati sa videćim osobama tijekom boravka na bazenima, a samim time i poticali senzibilizaciju za svoje potrebe. Boravak na otvorenim bazenima bio je i mogućnost razvijanja snalažljivosti i kretanja u novom i nepoznatom prostoru pomoću dugog bijelog štapa ili videćeg vodiča.

Tijekom mjeseca studenog bila su organizirana još dva posjeta Gradskim bazenima “Cerine” za članove Udruge s pratnjom kada su uz stručno vodstvo trenera plivanja Igora Sedlanića koji je osposobljen za rad sa osobama s oštećenjem vida, članovi provodili vježbe u vodi i plivanje. Time su se rekreirali i kvalitetno provodili slobodno vrijeme, a ujedno se i integrirali sa videćom okolinom i senzibilizirali ih za svoje potrebe.