UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije završila je prvu godinu provedbe trogodišnjeg programa „Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni)!“ koji je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Cilj programa je pružiti osobama s oštećenjem vida, članovima Udruge, srednje i starije životne dobi iz pretežito ruralnih područja Županije psihosocijalnu podršku kroz proširenje postojeće mreže usluga u lokalnoj zajednici, a time utjecati na veću samostalnost, neovisno življenje i bogatiji društveni i kulturni život. Kroz godinu dana provedeno je 27 grupnih aktivnosti te 22 individualne kojima smo našim korisnicima pružili pomoć u vidu savjetovanja, edukacije za samostalniji život kao i obiteljska savjetovanja. Nove korisnike smo obilazili na terenu i radili inicijalne procjene njihovih potreba na osnovu stambene situacije, obiteljskih prilika i uvjeta života.

Grupne aktivnosti obuhvaćale su sastanke čitateljskog kluba, komunikacijske i kreativne radionica, ribolovnog kluba, obilježavanja Međunarodnog dana žena, organiziranog posjeta kazalištu, zdravstveno – rekreacijske aktivnosti, mjeseca društvenih igara te prezentacije pomagala za osobe s oštećenjem vida.

Kroz različite tipove aktivnosti u programu nastojimo potaknuti što veći broj članstva da se uključi u rad Udruge, kao i da obogatimo njihovu svakodnevicu, potičemo razvoj različitih vrsta vještina, radimo na njihovoj samostalnosti i doprinosimo njihovoj aktivnijoj socijalnoj uključenosti. U prvoj godini programa u aktivnostima je sudjelovalo 40 korisnika.

Program „Priprema, pozor, SAD (Samopouzdani, Aktivni, Društveni)!“ Udruga slijepih  realizirala je već kroz dva ciklusa, a treći je započeo 01.lipnja 2020.godine i traje do 31.svibnja 2023.