UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa koji se od 1964.godine obilježava svake godine  15.listopada. Ove godine svečanost je preseljena u prostor Doma mladih Koprivnica gdje su se okupili članovi Udruge sa svojim gostima poštujući sve epidemiološke mjere.

Na razini cijele Hrvatske 15. listopad  je važan kako bi se istaknuli problemi s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću te ukazalo na stupanj njihove ravnopravne prihvaćenosti u zajednici . Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi te inkluzivni dodatak dva su najveća problema koji se nastoje riješiti unazad nekoliko godina.  Ključna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku kao jedinog zakona koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života osoba s invaliditetom i koja bi omogućila dostojanstvo i ravnopravno uključivanje u život zajednice.

Uz ove goruće probleme postoji niz onih s kojima se osobe s oštećenjem vida svakodnevno suočavaju, od sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom, arhitektonski nepristupačnih javnih prostora i građevina pa do problema sa zapošljavanjem. Donošenje zakona o brajici i rješavanje problema tiskanja školskih knjiga za djecu na brajici također su teme koje je važno riješiti kako bi osobe oštećena vida imale što bolje uvjete za kvalitetan život.

Sljepoća je uvijek bila i biti će teški invaliditet stoga je neophodno konstantno pratiti njihove specifične potrebe. Ovoj populaciji moderna tehnologija uvelike olakšava život stoga je u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa organizirana i prezentacija najnovijih pomagala za osobe s oštećenjem vida, od govorne kuhinjske vage, indikatora boje, govornih mobitela i slično.

Svečanosti su nazočili zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec te predstavnici ostalih udruga osoba s invaliditetom s područja grada. Program je održan u sklopu projekta „Naši dani“ financiranog od strane Grada Koprivnice i Koprivničko – križevačke županije.