UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Program “Mreža potpore”

18. i 19. listopada 2007. godine održana su predavanja i radionice u sklopu programa «Mreža potpore» kojeg financira Koprivničko-križevačka županija. Na predavanjima su desetak članova Udruge i volonteri upoznati sa svim pravima slijepih osoba koje će onda oni prenositi ostalim članovima Udruge na terenu. Predavači na radionicama su bili Jasenka Janeš-Pasarić, pravnica Hrvatskog saveza slijepih, predstavnici upravnih odjela za društvene djelatnosti gradova Koprivnice i Križevaca, predstavnica Centra za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i predstavnici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

Nakon te obuke, predstavnici i članovi Udruge obišli su 69 članova na području cijele Županije te su upoznati sa njihovim materijalnim, socijalnim i zdravstvenim stanjem. Prilikom obilaska članova, nastojalo se što bolje upoznati članove, «snimiti» uvjete u kojima žive, njihovo obiteljsko, socijalno i materijalno stanje. Dakle, cilj obilaska članova na terenu je što bolje upoznati svakog pojedinog člana, sa svrhom pružanja adekvatne pomoći, odnosno poticanje članova za uključivanje u aktivnosti Udruge. Svakog člana podsjeti se o njegovim zakonskim pravima i povlasticama, o aktivnostima Udruge, a članove domaćinstva uputi se o pravilnom vođenju osobe s oštećenjem vida. Svim članovima dodijeljen je Informativni letak o Udruzi i pravima i obavezama svakog člana.

Posjet kod svakog člana zabilježi se skraćenim zapisnikom. Prikupljene podatke prigodom obilaska povjerljivog su karaktera, Udruga koristi za usklađivanje vlastite evidencije članstva i prilikom suradnje sa centrima za socijalnu skrb, uredima za društvenu djelatnost i drugim institucijama.

Prigodom obilaska svakom članu se uručio skroman paket prehrambenih proizvoda (kava, keksi, sok).