UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Projekt “Drugi korak”

U periodu od 12. do 16. srpnja 2007. godine održan je projekt «Drugi korak» kojeg je financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi iz dijela prihoda od igara na sreću za 2007. godinu u iznosu od 23.699,00 kn.

Projekt je bio namijenjen mladim članovima Udruge, a provodio se u Toplicama Sveti Martin. S mladima su u kampu boravile i dvije profesorice defektolozi peripatolozi Gordana Šestić i Blaženka Paković iz Centra za odgoj i obrazovanje «Vinko Bek» iz Zagreba.

Ovakvi kampovi pridonose boljem shvaćanju sebe, boljoj komunikaciji s vršnjacima sa istim teškoćama, druženju, samostalnosti i manjoj ovisnosti o obitelji i okolini što je posebno potrebno za mlade u ovom periodu života.

Rad na samostalnosti i jačanju samopouzdanja je cjeloživotni proces i potrebno ga je kontinuirano provoditi u svim životnim situacijama. Kako bi učenici savladali aktivnosti predviđene ovim projektom bilo je nužno da budu smješteni u apartmanu gdje su pripremali manje obroke za koje su samostalno kupovali namirnice, obavljali osobnu higijenu, servirali stol, prali suđe i slično.

Tijekom boravka u kampu vježbali su socijalizacijske vještine, prisustvovali su kazališnoj predstavi, u restoranu su sami naručivali i plaćali obrok, te učili pravilno ponašanje za stolom. Projekt je pokrio područje koje nije pokriveno redovnim djelovanjem državnih institucija, kao što je organiziranje ovakvog kampa, gdje se mogu provoditi rehabilitacijski programi koji nisu zastupljeni u redovnom školskom planu i programu. Partneri Udruzi u ovom projektu su bili Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija.

Fotografije: