UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Program “Ne tako, nego ovako”

Trogodišnji program “Ne tako, nego ovako” odobrilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi iz dijela prihoda od igara na sreću za 2006. godinu, a realizira ga Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije. Programom će ukupno biti obuhvaćeno 60 članova Udruge slijepih, starije i srednje životne dobi, 60 članova njihovih obitelji, te 18 volontera. Program će trajati tri godine, a provodit će ga instruktori orijentacije i kretanja, djelatnici COO-a “Vinko Bek” iz Zagreba: Blaženka Paković, Mira Sajković i Gordana Šestić. Tijekom tri godine trajanja Programa, od 60 članova Udruge slijepih, njih 24 proći će individualni trening iz orijentacije i kretanja kod kuće, tj. u njihovom mjestu stanovanja. Broj sati za individualni trening, koji je odobren ovim programom, nedovoljan je za sigurno i samostalno kretanje izvan obiteljskog doma. Obitelj i volonteri obučit će se kako pravilno voditi slijepe osobe te kako s njima komunicirati.

Prva godina trajanja Programa uspješno je završena 30. lipnja 2007. godine.

Udruga trenutno provodi drugu godinu programa sa novom grupom članova i volontera. Prvi dio odvijao se u Edukacijsko rehabilitacijskom kampu slijepih u Premanturi i trajao je od 28. do 30. rujna 2007. Održane su radionice “Kako komunicirati sa slijepom osobom”, i radionica “Zaštitne tehnike”. Korisnici su se upoznali s vrstama štapa i tehnikama koje će koristiti u zatvorenom i otvorenom prostoru, naučili kako pravilno ući i izaći iz autobusa, te kako pitati za pomoć. Pratnja i volonteri naučili su kako voditi slijepu osobu, kako komunicirati sa njom i kako joj pomoći u različitim situacijama.

Drugi dio Programa realizirat će se kroz individualne treninge za osam članova Udruge, kojima je on najpotrebniji prema procjeni profesorica, i provodit će se u mjestu stanovanja pojedinog člana. Individualni trening provodi se tijekom 2007. i 2008. godine.

Provođenje ovog programa utjecat će na prihvaćenje vlastitog hendikepa slijepih osoba, te na prihvaćanje dugog bijelog štapa kao mogućeg oblika kretanja slijepih osoba.

Fotografije: