UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Klub djece i mladih 

Tijekom 2011. godine održano je 7 mjesečnih redovitih susreta mladih i djece u prostorijama Udruge, i to 08. veljače, 05. ožujka, 09. travnja, 18. lipnja, 11. kolovoza, 05. studenog i 03. prosinca. Na susretima se razgovaralo o potrebama i problemima naših mladih članova te se poticalo njihovo aktivno uključivanje u rad Udruge, kao i aktivnosti koje organizira Hrvatski savez slijepih. Prigodom svakog susreta mladima su ponuđeni sokovi i grickalice. Djeci i mladima s pratnjom pri dolasku na redovite susrete vraćeni su putni troškovi kako bi im se olakšao dolazak u Udrugu.

Susret u travnju održan je u Knjižnici “Fran Galović” gdje je održana integracijska uskrsna radionica. Na radionici su naši članovi sa svojim videćim vršnjacima oslikavali pisanice od kartona koje je doniralo poduzeće Hartman iz Koprivnice, a voditelji radionice su bili Gordana i Ivan Andrašić, poznati koprivnički slikari. Ovakva radionica je ove godine održana prvi put i naišla je na veliko oduševljenje i naših članova, ali i stručnih voditelja.

Nakon susreta koji je održan u lipnju djeca i mladi su s pratnjom posjetili Gradske bazene “Cerine” gdje su tijekom dva sata provodili vježbe u vodi i vježbali plivanje te se na taj način integrirali sa videćom okolinom.

14. srpnja je organizirano jednodnevno edukacijsko putovanje za petero djece s oštećenjem vida i njihove roditelje. Tijekom edukacijskog putovanja za članove je organizirano zajedničko rekreiranje na bazenima u Varaždinskim toplicama gdje su djeca provodila vježbe u vodi i plivanje. Tijekom boravka u toplicama integrirali su se sa videćom okolinom, družili se sa svojim videćim vršnjacima i senzibilizirali posjetitelje bazena za potrebe slijepih osoba. Cilj ovog edukacijskog putovanja je bio da se djeca i roditelji što više osamostale, razmjene iskustva i kvalitetno provode slobodno vrijeme.

Od 09. do 11. kolovoza za mlade članove Udruge organiziran je projekt „Korak prema samostalnosti” kojeg je financiralo poduzeće HEP-Hrvatska elektroprivreda. Projekt je bio namijenjen za četvero mladih koji su tijekom tri dana boravka u Varaždinskim toplicama usavršavali svakodnevne i socijalizacijske vještine. Bili su smješteni u apartmanima gdje su si sami morali pripremati doručak i večeru, pospremati sobe, obavljati osobnu higijenu, prati suđe i slično. Sve to obavljali su pod stručnim vodstvom dviju profesorica defektologa peripatologa iz Hrvatske udruge tiflopedagoga. Cilj projekta je bilo osamostaljivanje mladih i njihova integracija u društvo.

03. prosinca održana je radionica «Ususret blagdanima» na kojoj su djeca i mladi članovi izrađivali božićne čestitke. Radionica je održana u suradnji sa Knjižnicom i čitaonicom «Fran Galović» Koprivnica. Radionica je bila integracijskog karaktera, a održana je u prostoru Knjižnice. Na njoj su sudjelovala i videća djeca, njihovi vršnjaci koji su osmislili i izradili 40-ak božićnih čestitki. Radionicu je vodila Maja Koren Golub. Nakon te radionice, članovima su podijeljeni prigodni pokloni uoči Svetog Nikole koje nam je donirala Podravka.

 Fotografije

 

Klub žena

Tijekom 2011. godine održano je 5 mjesečnih susreta članica i to dana: 12. siječnja, 02. veljače, 09. ožujka, 19. travnja i 06. prosinca. Susreti su se održali u prostorijama Udruge. Na susretima se informiralo članice o aktivnostima Udruge i Hrvatskog saveza slijepih te ih se poticalo da aktivno sudjeluju u radu Udruge. Razgovaralo se i o problemima i potrebama članica i razmatralo i upućivalo na rješavanje istih. Vrlo je važna razmjena iskustava i podrške koju članice međusobno razmjenjuju prilikom redovitih susreta. Prigodom mjesečnih susreta članica, izvršen im je povrat putnih troškova i ponuđeno osvježenje.

Susretu slijepih žena Hrvatske povodom Majčinog dana, koji je održan 14. svibnja 2011. godine u Zagrebu prisustvovale su predstavnice Udruge Nevenka Grden i Katica Grganić iz Križevaca. Ovogodišnji Susret organizirao je Hrvatski savez slijepih i Udruga slijepih Zagreb. Sudionice su u okviru susreta prisustvovale radionicama i predavanjima koje su bile organizirane. Troškove prijevoza za obje članice osigurala je Udruga iz vlastitih sredstava.

Udruga je devetu godinu za redom organizirala tradicionalni susret članica Udruge povodom Majčinog dana koji je održan 12. svibnja. Susret je održan u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, a prisustvovalo je 60-ak osoba. Osim članica Udruge s pratnjom sudjelovale su i predstavnice susjednih županijskih udruga slijepih, majke mladih članova Udruge, predstavnice udruga osoba s invaliditetom s područja Županije i predstavnici službi lokalne uprave i samouprave. Na susretu je održano predavanje pod nazivom “Higijena usne šupljine” koje je održala doktorica dentalne medicine Zrinka Gerić. Susret povodom Majčinog dana uveličali su i članovi Kluba “Mariška” koji su izveli prigodan kulturno-umjetnički program. Nakon susreta organiziran je zajednički domjenak za sve prisutne. Ovaj tradicionalni susret povodom obilježavanja Majčinog dana bio je vrlo dobro popraćen od strane svih medija (radio, novine,).

Na poziv Aktiva žena Organizacije slijepih Virovitičko-podravske županije, predstavnice Udruge Vesna Babić, Maja Koren Golub, Barica Hudelist i Katica Starčević sudjelovale su u Virovitici 11. listopada 2011. godine na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana bijelog štapa.

Tijekom redovitog susreta u travnju za članice je bila organizirana kreativna radionica ususret uskršnjim blagdanima kada su članice ukrašavale pisanice različitim prirodnim materijalima i na taj način razvijale svoju kreativnost i maštu.

Na redovitom susretu koji je održan 06. prosinca organizirana je kreativna radionica izrade božićnih čestitki na kojoj je sudjelovalo 10-ak slijepih žena koje su izradile 30-ak čestitki koje je Udruga povodom nadolazećih blagdana slala svojim poslovnim partnerima i suradnicima 

Fotografije :