UDRUGA SLIJEPIH
KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE
ŽUPANIJE

UDRUGA
PROJEKTI
KLUBOVI
LINKOVI
DOKUMENTI

Klub djece i mladih 

Tijekom 2011. godine održano je 7 mjesečnih redovitih susreta mladih i djece u prostorijama Udruge, i to 08. veljače, 05. ožujka, 09. travnja, 18. lipnja, 11. kolovoza, 05. studenog i 03. prosinca. Na susretima se razgovaralo o potrebama i problemima naših mladih članova te se poticalo njihovo aktivno uključivanje u rad Udruge, kao i aktivnosti koje organizira Hrvatski savez slijepih. Prigodom svakog susreta mladima su ponuđeni sokovi i grickalice. Djeci i mladima s pratnjom pri dolasku na redovite susrete vraćeni su putni troškovi kako bi im se olakšao dolazak u Udrugu.

Susret u travnju održan je u Knjižnici “Fran Galović” gdje je održana integracijska uskrsna radionica. Na radionici su naši članovi sa svojim videćim vršnjacima oslikavali pisanice od kartona koje je doniralo poduzeće Hartman iz Koprivnice, a voditelji radionice su bili Gordana i Ivan Andrašić, poznati koprivnički slikari. Ovakva radionica je ove godine održana prvi put i naišla je na veliko oduševljenje i naših članova, ali i stručnih voditelja.

Nakon susreta koji je održan u lipnju djeca i mladi su s pratnjom posjetili Gradske bazene “Cerine” gdje su tijekom dva sata provodili vježbe u vodi i vježbali plivanje te se na taj način integrirali sa videćom okolinom.

14. srpnja je organizirano jednodnevno edukacijsko putovanje za petero djece s oštećenjem vida i njihove roditelje. Tijekom edukacijskog putovanja za članove je organizirano zajedničko rekreiranje na bazenima u Varaždinskim toplicama gdje su djeca provodila vježbe u vodi i plivanje. Tijekom boravka u toplicama integrirali su se sa videćom okolinom, družili se sa svojim videćim vršnjacima i senzibilizirali posjetitelje bazena za potrebe slijepih osoba. Cilj ovog edukacijskog putovanja je bio da se djeca i roditelji što više osamostale, razmjene iskustva i kvalitetno provode slobodno vrijeme.

Od 09. do 11. kolovoza za mlade članove Udruge organiziran je projekt „Korak prema samostalnosti” kojeg je financiralo poduzeće HEP-Hrvatska elektroprivreda. Projekt je bio namijenjen za četvero mladih koji su tijekom tri dana boravka u Varaždinskim toplicama usavršavali svakodnevne i socijalizacijske vještine. Bili su smješteni u apartmanima gdje su si sami morali pripremati doručak i večeru, pospremati sobe, obavljati osobnu higijenu, prati suđe i slično. Sve to obavljali su pod stručnim vodstvom dviju profesorica defektologa peripatologa iz Hrvatske udruge tiflopedagoga. Cilj projekta je bilo osamostaljivanje mladih i njihova integracija u društvo.

03. prosinca održana je radionica «Ususret blagdanima» na kojoj su djeca i mladi članovi izrađivali božićne čestitke. Radionica je održana u suradnji sa Knjižnicom i čitaonicom «Fran Galović» Koprivnica. Radionica je bila integracijskog karaktera, a održana je u prostoru Knjižnice. Na njoj su sudjelovala i videća djeca, njihovi vršnjaci koji su osmislili i izradili 40-ak božićnih čestitki. Radionicu je vodila Maja Koren Golub. Nakon te radionice, članovima su podijeljeni prigodni pokloni uoči Svetog Nikole koje nam je donirala Podravka.

 Fotografije